Wat kun je allemaal met Fraké Noir?

Fraké Noir is een speciaal soort hout. Het is thermisch verduurzaamd Limba. Limba is een houtsoort die niet duurzaam is en om het duurzaam te maken wordt er een hittebehandeling toegepast en zo krijgt het hout een hogere duurzaamheidsklasse. De naam voor dit behandelde hout is Fraké Noir. De behandeling van het hout geeft het hout een mooie kleur en een luxueuze en warme uitstraling. Dit komt overeen met hardhout. Ook is het hout goed te bewerken en stabiel. Dat maakt het ideaal voor gevelbekleding, wat dan ook één van de toepassingen is. Het is namelijk stijlvol en vormvast en dit maakt het perfect voor de gevelbekleding.

Toepassingen Fraké Noir

Fraké Noir is dus ideaal voor gevels. Dit kunnen moderne gevels zijn met een strakke look, maar het kunnen ook klassieke gevels zijn. Gevels zijn niet het enige waar Fraké Noir voor toegepast wordt. Ook is de houtsoort namelijk goed voor geluidsschermen in bijvoorbeeld tuinen of sierlijst hout. Het toepassen van de houtsoort is een goede optie, want het hout behoort tot duurzaamheidsklasse 1. Dit komt door de behandeling die het hout doormaakt. De behandeling zorgt er ook voor dat het hout nog vormvaster wordt. Daarnaast heeft het als effect dat het hout beter isoleert en dit is handig bij het toepassen. Het hout heeft een vlamachtige tekening en de thermische behandeling maakt het uniek, stijlvol en herkenbaar.

Duurzaam hout

De thermische behandeling van het Limba hout om Fraké Noir te maken bestaat uit het verhitten van het hout met een temperatuur van 218 graden Celsius. Daarmee wordt het hout gemodificeerd. Dit betekent dat de houteigenschappen veranderen. Daarna wordt er een balans gebracht met stoom en dit verandert de celstructuur en zorgt voor een verbeterde duurzaamheid. Tijdens dit gehele proces wordt er alleen gebruikgemaakt van water en dit is dus een milieuvriendelijk proces. Perfect dus, want het hout wordt duurzaam duurzaam gemaakt. Ook halen bedrijven als Houthandel van Dam hout uit FSC-gecertificeerde bossen. Dit betekent duurzaam bosbeheer. Dat houdt in dat de bossen genoeg tijd krijgen om te herstellen tussen het kappen van bomen. Dat is goed voor het klimaat en de mensen en dieren die van het bos afhankelijk zijn.

Bijzonder

Fraké Noir biedt mogelijkheid voor architectonische vrijheid. Je kan er gevels mee bekleden, maar ook veel andere dingen mee doen. Daarnaast heeft het door het thermische proces een constante kleur en kwaliteit en dit is ideaal voor bij het bouwen. Houthandel van Dam biedt het hout fijngezaagd, maar ook in geschaafde vorm. Het is een bijzondere soort hout die ideaal is bij toepassing.