De golf van de epoxyvloer

Omstreeks 1960 moest het industriële veld een gloednieuwe vloer voor opslagfaciliteiten en gebouwen van productiefaciliteiten beheren, die gemakkelijker netjes te houden was en de zware gewichten van zowel artikelen als machines kon dragen zonder ze te beschadigen. 3 lagen van, om maar een paar punten te noemen, de kunststof polymeer en polyurethaan worden over elkaar heen gelegd om de zogenaamde epoxyvloer te creëren. Deze epoxyvloer kan ongeveer dertig jaar mee en biedt daardoor op lange termijn een duurzaam middel voor bedrijven. Waar andere oppervlakken snel vlekken, krassen of beschadigingen krijgen, is een epoxyvloer ongevoelig voor verschillende invloeden van buitenaf.

Een epoxyvloer installeren

Epoxyvloeren bestaan ​​uit drie lagen en worden ook in 3 lagen gebruikt. De eerste laag is een schraaplaag. Deze kunststoflaag wordt gebruikt om oppervlakten zoals zandcement dekvloeren en beton te egaliseren en eventueel vloeistofdicht te maken. Dit voorkomt dat er vocht tussen de epoxyvloer en de ondergrond komt. Na enkele dagen tot een week is deze laag droog en kan ook de tweede laag aangebracht worden. Er wordt een spreidlaag aangebracht die zowel polyurethaan als epoxymateriaal bevat. Ook de toon draagt ​​bij aan deze laag. In deze situatie wordt polyurethaan aangebracht en vervolgens gladgestreken tot een egale vloer. Polyurethaan is bovendien goed verkrijgbaar als schuimstof of sprayschuim. Deze laag moet behandeld worden voordat de 3e laag kan worden aangebracht. Polyurethaan wordt ook gebruikt als basis voor gefabriceerd leer, sportschoenen en ook voor ruimte-isolatie.

Om de vloer netjes af te werken wordt er een 3e laag aangebracht: de toplaag. Dit is een heldere laag waarin polyurethaan is verwerkt, maar daarnaast ook verschillende oliën en ook zuren die de vloer moeten beschermen. Dit is ook de laag die de vloer beschermt tegen UV-stralen en tegen krassen. Samen met een mat of glanzend oppervlak komt in deze derde laag ook de kleur van de epoxyvloer tot stand. Na het aanbrengen van de derde laag duurt het enkele weken voordat de vloer kan worden gebruikt. Onderdeel van de procedure is dat de vloer een extra beschermlaag aanbrengt om de vloer zo schadevrij mogelijk te houden.

Een epoxyvloer behouden

Een epoxyvloer kan gemiddeld dertig jaar meegaan als deze op de juiste manier wordt onderhouden. Het advies is bijvoorbeeld om elke 8 tot 10 jaar een gloednieuwe toplaag te gebruiken en geen sterke oliën en chemicaliën te gebruiken bij het schoonmaken van de vloer. Het gebruik van sterke oliën en ook chemicaliën kan ervoor zorgen dat de vloer er saai uitziet en extra kwetsbaar is voor krassen en andere beschadigingen. De leidende laag wordt hierdoor niet meer beschadigd en beschermt ook niet meer tegen vlekken. Het is het beste om de vloer schoon te maken met azijn of door alleen te vegen en ook te stofzuigen. Water is geen probleem meer na de droogtijd en kan op elk moment worden gebruikt om de vloer te reinigen.